Herenhuis in Leiden

De ambitie voor dit statige pand in Leiden was om de goede, originele elementen te behouden, maar er diende vooral een moderne en eigentijds stap gemaakt te worden in het interieur. Wij hebben het gehele interieur, met veel maatwerk, voor onze rekening genomen.

De keuken is volledig vernieuwd. De wens was een functionele, strakke, frisse keuken. Voor het ontwerp van het aanrecht en kasten hebben we voor een zo minimalistisch mogelijke oplossing gekozen. Zo ontstaan er details als de grepen die geïntegreerd zijn in de fronten. In de keuken is een nieuw raam toegevoegd om de gehele ruimte lichter te maken én om een binnen-buiten relatie te realiseren.

In de keuken een nieuwe ontbijttafel op barhoogte, met uitzicht op de kleine binnenplaats. We behandelden een geometrische vorm van natuurlijk materiaal als een vel origami; een constructie van gevouwen staal met een halve cirkel van eikenhout als blad. Het is een multifunctioneel object geworden. De ene halve cirkel is het blad waaraan gezeten wordt, op de andere halve cirkel worden diverse foto’s, kaarten en notities bevestigd.

De zolder bestond uit allemaal kleine kamers. We hebben de ruimte opengebroken en daarmee voor een open, loft-achtige oplossing gekozen voor de nieuwe slaapkamer en badkamer. Als verbindend element tussen deze twee gedeeltes is een monumentale, kobaltblauwe kledingkast gerealiseerd.

Fotografie: Mathilde Karrèr